Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Яхнии»Домашен петел попска яхния

Домашен петел попска яхния

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Домашен петел попска яхния
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Директен победител за квалификациите за най-вкусна селска яхния - домашен петел попска яхния!"

Необходими Продукти

  • домашен петел - 1 бр. около 1.500 кг
  • арпаджик - 500 г по едричък
  • олио - 5 с.л.
  • масло - 50 г
  • домати - 2 бр. едри
  • чесън - 3 скилидки
  • люти чушки - 1 бр.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • риган - на вкус сухи или чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете петела на порции, измийте и подсушете.

В дълбока тенджера налейте олиото и добавете маслото, нагрейте.

Поставете порциите петел и запържете до златисто кафяв загар за около 20 минути.

Прибавете обелените и настъргани домати, почистените главички лук, лютата чушка, скилидките чесън, дафиновите листа и налейте гореща вода, докато се покрият продуктите.

Варите на бавен огън, до пълното омекване на месото.

В тиган прибавете брашното и запичате до златисто на бавен огън. След като препеченото брашно се охлади напълно, разтворете с малко студена вода, прибавете сместа към готовото ястие при непрекъснато бъркане.

След като отново селската яхния заври, посолете на вкус и поръсете с черен пипер на вкус, риган или чубрица.

Разбъркайте и премахнете тенджерата от котлона.

Оставете така под захлупен капак за 10 минути преди сервиране, за да се овкуси домашния петел попска яхния с подправките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: