Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Сръбски айвар по стара рецепта

Сръбски айвар по стара рецепта

Сръбски айвар по стара рецепта
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3
"А аз си намазвам филийка и го почвам моят сръбски айвар по стара рецепта. Истински Айвар без патладжани или домати за бърза консумация, така и за предстоящите зимни дни."

Необходими Продукти

  • чушки - 2 кг червени
  • моркови - 600 г
  • чесън - 6 скилидки
  • сол
  • лют пипер - 1 ч.л. по желание
  • олио - 100 мл
  • оцет - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Истински Айвар без патладжани или домати, който да си приготвите както за бърза консумация, така и за предстоящите зимни дни.

Изпечете чушките, след което ги задушете в съд с капак за да ги обелите по-лесно.

Морковите сварете до готовност с малко вода и лъжичка сол.

Обелените чушки смелете в блендер заедно с морковите.

Ако правите по-голямо количество, може да го направите и с машинка за мелене на месо.

Сложете зеленчуците в дълбок съд на котлона и варете около 20 минути при непрекъснато бъркане.

След това прибавете олиото, оцета и сол на вкус. Има различни видове оцет, затова го добавяйте по малко и опитвайте. Аз ползвах винен оцет.

Ако обичате люто, сега е моментът да добавите лъжичка чили на люспи или 1-2 сушени лютиви чушки (предварително стрити).

Оставете на котлона още 15 минути, отново бъркайки непрекъснато.

Накрая прибавете почистени и нарязани на ситно скилидки чесън.

Готовия Айвар охладете и съхранявайте в хладилник.

Ако решите да го хапвате през зимата, стерилизирайте лютеницата в сухи буркани за 20 минути от момента на завиране.

А аз си намазвам филийка и го почвам моят сръбски айвар по стара рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: