Лека торта с тиква и ябълки

Лека торта с тиква и ябълки
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Божествена бишкотена торта с тиква превръща и най-обикновения ден в празник."

Необходими Продукти

  • бишкоти - около 200 г меки
  • крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • тиква - 400 г печена или варена
  • яйца - 3 бр.
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • захар - 6 с.л.
  • индийско орехче
  • джинджифил - на прах
  • течен шоколад - 2 с.л. пълни Нутела
  • масло - 50 г
  • още
  • ябълки - 2 бр.
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • ром - 4 с.л.
  • ядки - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази вкусна и лека торта с есенен привкус се приготвя изключително бързо.

Ако разполагате с печена или варена тиква, ще са ви необходими буквално не повече от 30 минути.

В противен случай обелете и нарежете на кубчета половин тиква цигулка и я опечете до готовност, поръсена с малко захар и вода на дъното на съда, в който ще печете.

Половината от печената тиква намачкайте на пюре, а останалата оставете.

Заемете се с крема за тортата, като смесите прясното мляко с тиквеното пюре, захарта и подправките.

В друх съд разбийте яйцата с царевичното нишесте до гладкост.

Щом млякото се затопли и захарта се е стопила, прибавете на тънка струя яйчената смес, бъркайки непрекъснато.

Варете крема няколко минути, до желаната гъстота.

След това махнете от котлона и прибавете към горещия крем маслото. Разбъркайте до пълното му усвояване.

Разделете крема в два отделни съда и прибавете течния шоколад към единия.

Пригответе си ринг с диаметър 20-22 см поставете го в подходяща чиния за торта и запълнете дъното и стените с бишкоти.

Ползвах меки бишкоти за торта и не беше необходимо да ги потапям в течност.

Ако използвате бишкоти Савоярди, преварително потопете всяка за кратко в прясно мляко, смесено с ванилия или 1-2 лъжици ром.

Върху бишкотите полейте единия крем. Наредете върху него втори слой бишкоти, плътно една до друга и след това разпределете парченца печена тиква..

Отгоре залейте със втория крем и приберете бишкотената торта в хладилник за няколко часа, за да стегне.

След това почистете и нарежете ябълките на тънки ленти.

Сложете ги в тиган, поръсете със захар и разбъркайте.

Пригответе ги на средна степен на котлона, докато захарта се карамелизира.

След това добавете няколко лъжици ром и оставете на котлона за още няколко минути, като ги разбърквате периодично.

Наредете ябълките върху тортата с тиква, охладени и поръсете с ядки по желание.

Насладете се на тази вкусна, лека торта с тиква и ябълки.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: