Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Содени мекици със заквасена сметана

Содени мекици със заквасена сметана

Содени мекици със заквасена сметана
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Сервирайте тези вкусни содени мекици със заквасена сметана със сирене, сладко, течен шоколад или само поръсени с пудра захар."

Необходими Продукти

  • брашно - около 450 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 150 г
  • заквасена сметана - 100 г
  • сода - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар - 2 с.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа киселото мляко и заквасената сметана и прибавете към тях содата. Разбъркайте, и оставете за минута, докато шупне.

След това прибавете яйцата, сол, захар и олио.

Отново разбъркайте.

Накрая прибавете на 2/3 от брашното, бъркайки с лъжица до образуване на топка лепкаво тесто за мекици.

С останалата 1/3 от брашното омесете с ръце много меко тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да престои 15-20 минути.

Сложете в купичка малко олио и намаслете ръцете си.

Откъснете от тестото и с пръсти оформете мекица, която изпържете в загрято олио от двете страни.

Степента на котлона трябва да е умерена. От възможни 6 степени пържих мекиците на 4та степен.

Сервирайте тези вкусни содени мекици със заквасена сметана със сирене, сладко, течен шоколад или само поръсени с пудра захар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: