Начин на приготвяне
Смесете в купа киселото мляко и заквасената сметана и прибавете към тях содата. Разбъркайте, и оставете за минута, докато шупне.
След това прибавете яйцата, сол, захар и олио.
Отново разбъркайте.
Накрая прибавете на 2/3 от брашното, бъркайки с лъжица до образуване на топка лепкаво тесто за мекици.
С останалата 1/3 от брашното омесете с ръце много меко тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да престои 15-20 минути.
Сложете в купичка малко олио и намаслете ръцете си.
Откъснете от тестото и с пръсти оформете мекица, която изпържете в загрято олио от двете страни.
Степента на котлона трябва да е умерена. От възможни 6 степени пържих мекиците на 4та степен.
Сервирайте тези вкусни содени мекици със заквасена сметана със сирене, сладко, течен шоколад или само поръсени с пудра захар.
Добър апетит!