Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Меки малки питки

Меки малки питки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Меки малки питки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Мекички и лесни питки, подходящи за похапване по всяко време"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г пресято
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • зехтин - 100 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • белтъци - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете разбития с вилица белтък, зехтина, киселото мляко и бакпулвера.

Разбъркайте сместа и прибавете солта, захарта и пресятото брашно. Замесете много меко тесто, ако е нужно се добавя брашно, докато тестото се събере на топка.

Оставете тестото настрани, завито с кърпа за 10 минути.

През това време намажете тава с незалепващо покритие с мазнина и оформете 8 броя топки, които разплесквате малко с длани и подредете в тавата на разстояние една от друга.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете малките питки за около 20 минути до красив загар.

Толкова меки, нежни и лесни, подходящи за всякакви хлебни удоволствия: закуска със сирене, или намазани с масло и конфитюр, хлебчета, придружаващи ястието ни, изстинали за бургери или намазани с любимите ни дипове!

Меките малки питки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: