Начин на приготвяне
В традиционната испанска тортия рядко се добавят допълнителни аромати, разчита се на основно на самия вкус на зеленчука, от който са направени. Аз обаче се вдъхнових от рецепта за една фритата и реших да експериментирам.
Една от основните разлики между фритата и тортия е това, че първата обикновено се запича във фурна, а тортията задължително и винаги се приготвя само на тиган.
Първо си обработете зеленчуците, като ги почистите, измиете и накълцате (броколите на много малки розички или просто нарязани, а тиквичката, първо, нарежете на тънки кръгчета и после на половинки или четвътинки. Чесънът нарежете на кръгчета).
Загрейте зехтина на умерен огън и сложете, първо, чесъна с розмарина, да пуснат аромат. Ползвайте по-лек зехтин.
Без да чакате чесъна да хваща загар, сложете броколите, и гответе, докато леко поомекнат.
Накрая добавете тиквичката, сол и пипер. Оставете зеленчуците да се готвят бавно, докато хубаво омекнат и започнат да стават леко златисти. Тогава прецедете от мазнината (запазете я, не я изхвърляйте).
Изчакайте всичко да поизстине, но не напълно. През това време разбийте яйцата с щипка сол.
Сипете малко от зехтина в тигана, колкото да се намазни. Загрейте на умерен огън. Смесете зеленчуците с яйцата и разпределете на равномерен пласт в тигана.
Гответе, докато тортията хване загар от едната страна, после захлупете с по-голяма чиния, обърнете върху нея и приплъзнете, за да се запече и от другата страна. Важно е тиганът да е с незалепващо покритие, ако трябва, преди да обърнете, пъхнете шпатула под сочната тортия, за да отлепите от дъното.
Поднесете зеленчуковата вкусотия топла и украсена с аромарни свежи листа от босилек или пресен розмарин. Аз поръсвам с още черен пипер, но задължително смлян на по-едро.
Добър апетит с моята тортия от броколи и тиквички с аромат на розмарин!