Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Тортия»Тортия от броколи и тиквички с аромат на розмарин

Тортия от броколи и тиквички с аромат на розмарин

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Тортия от броколи и тиквички с аромат на розмарин7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Поднесете зеленчуковата вкусотия топла и украсена с аромарни свежи листа от босилек или пресен розмарин."

Необходими Продукти

  • броколи - 1/2 глава
  • тиквички - 1 бр.
  • чесън - 6 скилидки
  • розмарин - 1 ч.л., сушен, накълцан
  • яйца - 6 бр. (в зависимост от количеството зеленчуци)
  • зехтин - около 100 мл
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • листенца босилек - или розмарин за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В традиционната испанска тортия рядко се добавят допълнителни аромати, разчита се на основно на самия вкус на зеленчука, от който са направени. Аз обаче се вдъхнових от рецепта за една фритата и реших да експериментирам.

Една от основните разлики между фритата и тортия е това, че първата обикновено се запича във фурна, а тортията задължително и винаги се приготвя само на тиган.

Първо си обработете зеленчуците, като ги почистите, измиете и накълцате (броколите на много малки розички или просто нарязани, а тиквичката, първо, нарежете на тънки кръгчета и после на половинки или четвътинки. Чесънът нарежете на кръгчета).

Загрейте зехтина на умерен огън и сложете, първо, чесъна с розмарина, да пуснат аромат. Ползвайте по-лек зехтин.

Без да чакате чесъна да хваща загар, сложете броколите, и гответе, докато леко поомекнат.

Накрая добавете тиквичката, сол и пипер. Оставете зеленчуците да се готвят бавно, докато хубаво омекнат и започнат да стават леко златисти. Тогава прецедете от мазнината (запазете я, не я изхвърляйте).

Изчакайте всичко да поизстине, но не напълно. През това време разбийте яйцата с щипка сол.

Сипете малко от зехтина в тигана, колкото да се намазни. Загрейте на умерен огън. Смесете зеленчуците с яйцата и разпределете на равномерен пласт в тигана.

Гответе, докато тортията хване загар от едната страна, после захлупете с по-голяма чиния, обърнете върху нея и приплъзнете, за да се запече и от другата страна. Важно е тиганът да е с незалепващо покритие, ако трябва, преди да обърнете, пъхнете шпатула под сочната тортия, за да отлепите от дъното.

Поднесете зеленчуковата вкусотия топла и украсена с аромарни свежи листа от босилек или пресен розмарин. Аз поръсвам с още черен пипер, но задължително смлян на по-едро.

Добър апетит с моята тортия от броколи и тиквички с аромат на розмарин!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: