Начин на приготвяне
Представям Ви традиционно печиво за закуска - тракийски просеник от Пловдивското село Труд.
Почистваме един по-голям стрък праз, нарязваме го на ситно и с 30 г масло го слагаме в тиган или тенджера. Подправяме с 1 кафена лъжичка суха мащерка и задушаваме до омекване на праза (без да става златист). Когато празът омекне, оттегляме от огъня, за да се охлади и да не пресече тестото.
Включваме фурната на 200 °C с вентилатор, за да се загрее.
Разбиваме добре яйцата със солта.
Към яйцата добавяме прясното мляко и меда и разбъркваме хубаво.
Царевичното брашно и бялото брашно се пресяват със сито. Към тях се добавя содата и се разбърква добре.
Добавяме брашното към течните съставки и разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Към тестото добавяме вече охладения задушен праз.
Към тестото натрошаваме сиренето, но не на много дребно. Ако имате и прясна мащерка тук е моментът да добавите и нея. Разбъркваме добре тестото. Според солеността на сиренето преценете дали е нужно да добавите още малко сол.
Имаме останали още 30 г масло. С половината от него намазваме тавичката и я вкарваме така както е празна във фурната за 3-4 минути да се загрее. Тук е една от тайните на хубавия просеник, за прекрасна коричка.
Изваждаме тавата от фурната и изсипваме тестото в нея. Разпределяме го в тавата и отгоре тук-там върху царевичния хляб поставяме малки парченца масло.
Вкарваме тавата във фурната (внимаваме, че пари) при същата температура от 200 °C. Печем 15 минути (може и малко повече, но това ще прецените сами по цвета на просеника).
Изпеченият просеник се поднася с пчелен мед. За някои може да е странно, но само ако опитате, ще разберете колко е вкусна комбнацията от царевично брашно, праз, мащерка, сирене и мед.
Сполай Ви!
Коментари