Тракийски цвикник

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274673
Тракийски цвикник
Снимка: Иван Кацаров
1 / 4
30/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Един неустоим солен кекс със странно име, но вълшебен вкус"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 броя
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 100 мл
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • брашно - 10 - 12 с.л.
  • сирене - 200 г
  • олио - 2 суп.лъж.
  • масло - 50 г
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 суп.лъж. + 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Името е малко странно, нали? !

Цвикник е традиционно печиво от кухнята на Пловдивското село Труд. В северняшката кухня пък го наричат ситник или ситница, защото сиренето се натрошава на ситно, но автентично се замесва с цвик - така в село Труд се казва на суроватката (течността, която остава при направата на сирене). Ако нямате суроватка - може да го направите по-цивилизовано и по-богато с кисело мляко, с айрян, с кефир...

Супер бързо, много лесно, изключително вкусен тракийски цвикник! Забърква се точно за 5 минути, пече се за 40 мин.

Яйцата се разбиват с щипка сол и щипка захар.

Добавя се киселото мляко и содата, загасена в него, и се разбърква отново.

Добавя се водата и се разбърква.

Брашното се пресява два пъти и се добавя и то, за да се получи тесто, по-гъсто от боза или смес за палачинки. Бърка се с лъжица, НЕ с миксер, за да се получи текстурата за цвикник.

Добре намазмаме тавичка с олио. Изсипва се тестото в тавичката.

Отгоре се натрошава сирене на ситно и се поставят бучки масло. Поръсва се с малко захар - най много 1 суп.лъж. Тук е единствената разлика със северняшката ситница, която не се поръсва със захар.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор и се пече в по-ниската част на фурната за 40 мин.

Соленият кекс се хапва топъл. Ние го нападаме с лъжица директно от тавата...

ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ:

Вместо с 200 г кисело мляко и 100 мл вода днес направих цвикника с 300 мл кефир, защото това имах в хладилника.

Ако го правите с цвик (суроватка) вместо с кисело мляко - количеството е 300 мл и не слагате вода.

Да Ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: