Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Пилешка супа»Тракийска пилешка чорба

Тракийска пилешка чорба

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Тракийска пилешка чорба
Снимка: Иван Кацаров
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Автентична тракийска чорба, богата на вкусове и цветове."

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 600 г
  • фиде - 1 шепа
  • олио - 4 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • морков - 2 броя
  • пащърнак - 1 брой
  • целина - 1 резен (60 г)
  • картофи - 1 брой (среден)
  • червени чушки - 1 брой
  • зелени чушки - 1 брой
  • праз - 1 стрък
  • черен пипер - 1 ч.л. зърна
  • дафинов лист - 1 брой
  • магданоз - половин връзка
  • сол - 2 ч.л.
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 1 брой
  • вода - 2 литра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре зеленчуците и обелваме морковите, пащърнака, целината и картофа. Не изхвърляме обелките, а ще ги варим заедно с пилешкото месо (затова зеленчуците трябва да са добре измити). Чесънът се притиска с ножа и се смачква, след това се обелва и не се реже.

Най-вкусната пилешка чорба става с праз. За разлика от лука той придава една много деликатна аристократична сладост на гозбата. Това е една от тайните на хубавата пилешка чорба – да се прави с праз и пащърнак. Разбира се, през лятото няма праз и тогава се прави с лук. Трябва да почистите сртъка праз и да го разрежете на две. Едната част е тази към по-крайните пера и тя е по-зелена и твърда, а другата част е към коренчето и празът е по-бял и нежен. Зелената част се нарязва на едри парчета и те се пускат в тенджерата заедно с обелките.

Когато тази чорба се приготвяше с лук, едната половина се пускаше цяла в тенджерата, а другата половина от лука се заделя за по-късно в рецептата.

В тенджера поставяме пилешкото месо и се наливат 2 литра студена вода. Добавя се чесъна, праза (зелената част нарязяна на едри парчета) плюс 1 чаена лъжица сол, черният пипер (може поставен и завързан в малка торбичка от тензух), дафиновият лист и обелките от морковите, пащърнака, картофа (обелки от целината не се слагат).

Поставяме тенджерата на силен огън и когато заври, редуцираме огъня и оставяме да къкри под капак. Периодично с помощта на лъжица премахваме образувалата се пяна и я изхвърляме.

Докато пилето се вари, настъргваме единия от морковите на ситно ренде и заедно с олиото (може да замените с масло) го запържваме в тиган. Така мазнината ще се оцвети в жълто-злтисто и това ще придаде отличителния цвят на тази чорба.

След 30 минути варене на пилето вече не се образува пяна. Тогава с помощта на решетъчна лъжица премахваме обелките, праза, дафиновия лист и черния пипер и ги изхвърляме. Те са свършили своята работа и са отдали аромата си на бульона.

Добавяме запържените моркови към врящия бульон.

Нарязваме на ситно бялата част на праза (или настъргваме на ситно ренде едната половинка от лук) и също ги добавяме към бульона заедно с целите дръжки на магданоза. Това е типично за тази гозба наслагане на вкусове като подправките и ароматните корени се поставят на различен етап в кулинарния процес.

Варенето продължава още 20 минути.

През това време подготвяме зеленчуците като ги нарязваме на малки кубчета: пащърнак, моркови, зелена и червена чушка, картофа и целината.

Когато изтекат 20 минути, изваждаме дръжките от магданоза и изваждаме пилешкото месо. И за да не ври гола вода в тенджерата - добавяме нарязаните на кубчета зеленчуци.

Премахваме кожата, месото разкъсваме на парчета с такава големина каквато ни харесва и връщаме пилешкото в чорбата.

Опитваме на сол и добавяме още ако е нужно (обикновено е нужна още около 1 чаена лъжичка, но все пак е сол на вкус) и варим чорбата още 10 минути.

Добавяме една шепа (може и повече) фиде и варим до готовност на фидето (обикновено още 7-10 мин.).

Сваляме чорбата от огъня и я оставяме с отворен капак леко да се охлади.

През това време в голяма купа разбиваме едно яйце с киселото мляко.

Когато чорбата леко се е охладила (но все пак още е гореща) с помощта на черпак вземаме от чорбата и на много тънка струйка добавяме към киселото мляко с яйцето и непрекъснато разбъркваме с тел или вилица в една посока. След това втори черпак, трети и т.н. колкото побира купата (но поне 3 черпака). Целта е да изравним температурите и да не се пресече застройката. След това отново на тънка струйка връщаме застройката към чорбата и отново разбъркваме непрекъснато и в една посока.

Застроената чорба поръсваме със ситно нарязан пресен магданоз и я оставяме да си почине, за да се слеят вкусовете в съвършена хармония, но в никакъв случай не поставяме капак на тенджерата, защото има опасност да се пресече. Капак се поставя, когато чорбата се охлади напълно.

Сервираме Тракийска пилешка чорба с лимонов сок или оцет и може да подправим с прясно смлян черен пипер.

Сполай Ви!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Грамотно написана и подробна рецепта! Чорбата стана великолепна!
01.02.2023 20:43
2