Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Компот»Компот от дюли без стерилизация

Компот от дюли без стерилизация

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
"Радост за очите ми... Ароматни и прекрасни дюли. Вие харесвате ли този леко стипчив плод? Приготвяте ли си компот? Желе? Сладко? Ние да!"

Необходими Продукти

  • дюли - 6 бр.
  • захар - по 4 с.л. на буркан
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Радост за очите ми... Ароматни и прекрасни дюли.

Вие харесвате ли този леко стипчив плод?

Приготвяте ли си компот от дюли? Желе? Сладко от дюли? Аз да!

Ето нещо интересно!

Дюлята е плод със стари традиции. При Цар-Соломоновото управление нововстъпилите в брак младоженци трябвало да ядат в сватбения си ден дюля за сполука и добра поличба в изпълнения с изпитания брачен живот.

Друг, още по-интригуващ факт, обвързва името на Парис и известната златна ябълка, която подарява на богиня Афродита. Преди да се запитате какво общо има въпросната ябълка с дюлята – съществуват доказателства, че по онова време в знаменитата Троя ябълкови дръвчета не са се отглеждали. Този факт навежда историците на мисълта, че ябълката всъщност е била… дюля!

Моите дюли са брани в планината, малко дребнички, но много ароматни и нямам търпение да ги приготвя!

Ето как правя компот! Този начин е подходящ за малки количества, може да си направите дори само един компот.

Първата стъпка е да имаме добре измити и стерилизирани буркани.

Следваща стъпка е в тенджера да си измерим водата спрямо броя компоти, които искаме да направим - трябва да предвидим, че ще има и плод и количеството ѝ ще трябва да намалим с малко.

Ако имате 3 буркана за компот от дюли, отмерете количество вода за тях, но с 1/3 по-малко примерно на буркан, защото това количество ще се заеме с плод дюла.

Измитите дюли нарязваме и добавяме в тенджерата.

Средата на плодовете не изхвърляме, от нея може да направим сироп или желе от дюли.

Като кипне, слагаме захарта. Варим десет минути и още горещ наливаме компота в бурканите и затваряме с капачките. Трябва да се работи внимателно, горещо е. Веднага бурканите се обръщат върху капаците и остават така до пълно охлаждане.

Прибираме на хладно компота от дюли без стерилизация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Вие подигравате ли се ? Не пишете колко мл. Вода , колко захар, колко време се варят дюлите ? Това рецепта ли е ?
13.10.2024 13:24
1
Покажи всички подкоментари