Начин на приготвяне
В купа се сипва топлото прясно мляко и водата, добавя се маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за 20 минути на топло, за да се активира маята.
В друга голяма купа се слагат яйцата, киселото мляко, солта, олиото, оцетът и активирана смес с маята. Брашното, което предварително е пресято, се сипва на порции - до получаване на гладко и нелепнещо тесто. Към така полученото тесто се добавя маслото, меси се до пълното му усвояване.
За целта месенето трябва да продължи около 15 минути от момента на събиране на тестото на топка.
Покрива се с фолио или кърпа и се оставя около 1 час, докато се удвои обема си.
Погача оформих в тава с диаметър 28 см, покрита с намаслени ленти от хартия за печене по страничните ръбове, за да върви тестото нагоре, без да прелива по ръбовете на тавата.
Тестото разпределих по следния начин:
8 топки по 100 г се подреждат в кръг, в близост до ръба на тавата. Намазват се с яйце и се поръсват със семена.
3 топки по 300 г се разточват на кори, намазват се с масло помежду си, и се режат на 8 триъгълника, от тях се оформят плитки (виж снимките), които се подреждат по външния край на тавата, върху топчета.
3 топки по 170°C - разточват се на кори, намазват се помежду си с масло, нарязват се на 8 триъгълника и се оформят листенца (виж снимките), които се подреждат между топчетата от вътрешната им страна, върховете, трябва да сочат към външния ръб на тавата.
1 топка от 150 г се поставя за център, намазват се с яйце и се поръсва със семена.
Всички останали модули се намазват с яйце и празничната погача се слага в предварително загрята фурна на 50°C. В момента на поставянето и във фурната градусите се увеличават на 160°C, само на долен реотан.
След 20 минути се включва и горният реотан. Пече се до готовност около 55-60 минути. Когато загарът на погачата стане златист, се покрива с фолио (пече до суш шиш).
Още топла се намазва с масло.
Оставя се добре да се охлади специалната погача, преди да се украси с фигурките от фондан. Закрепването им става със сладкарско лепило.
Получи се 2.360 кг погача за рожден ден - нека да има и да сме здрави :)