Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Крехко агнешко печено за Великден

Крехко агнешко печено за Великден

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Крехко агнешко печено за Великден1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Каквото и да ви говорят, традициите са си традиции и на Великден на трапезата задължително трябва да има агнешко"

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 1. 5 кг порции от малко агне
  • бяло вино - 1 ч.ч. или бира
  • олио - 80 мл
  • джоджен - 3 - 4 стръка (или прясна мента)
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Порциите агнешко се измиват и подсушават. В купа се смесват олиото, червеният пипер, черния пипер и солта.

С тази паста се натъркват хубаво агнешките порции, за да може при изпичането да хванат хубава коричка. Подреждат се в намазнена тава.

Отгоре се слагат клонките джоджен, перфектната подправка за агнешко. Като неин заместител може да използвате прясна мента.

Налива се внимателно отстрани, а не върху порциите (защото ще отмие подправките) избраната течност- дали само вода, или бяло вино, или бира. Или пък 50/50- вода/вино: вода/бира.

Покрива се с фолио и агнешкото се пече в загрята на 200 градуса фурна, приблизително около 2 часа. Маха се фолиото и се запича до апетитна златиста коричка.

И тъй като се знае, че колкото по-бавно и дълго се пече месото, толкова по-крехко и вкусно става, то ако не бързате може да изпечете агнешкото на 150 градуса за около 3 часа - става мозък!

Поднася се с гарнитура от дроб сарма, ориз със зеленчуци, ориз с гъби, зелена салата и др.

Придружено от чаша вино или студена бира!

Крехкото агнешко печено за Великден е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: