Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Голям селски козунак на конци

Голям селски козунак на конци

Голям селски козунак на конци
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
2
"Купените козунаци радват с приятен вкус, но домашните са винаги по-хубави и полезни. Затова ви приготвихме този невероятен козунак на конци, чието приготвяне и много добре описано"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • масло - 200 г
  • захар - 200 г
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 250 мл
  • брашно - 1 кг
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ванилия
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата със захарта се разбиват много добре, към тях се прибавят лимоновата кора ванилията + маслото.

В малко мляко се натрошава маята, добавят се 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашно и се чака да втаса.

В дълбока купа се пресява брашно и се оформя кладенче, в което се изсипват яйчената смес, останалото мляко и шупналата мая.

Замесва се тесто, което се меси много дълго време докато се образуват мехурчета.

Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва. Тестото се слага на топло, за да втаса. След което го делим на 2 топки.

От всяка се правят фитили които се плетат или завиват на охлюв и се поставят във намазани тави.

Готовите козунаци се слагат да втасат на топло и после ги мажем със разбит жълтък + малко вода и посипваме със захар. Печем ги във загрята фурна на 160 градуса.

Големият селски козунак на конци е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Smarayda Ruseva
Smarayda Ruseva
Искам да добавя една корекция към рецептата - маята да бъде кубче и половина, а мазнината - смес от олио, мас и масло (в никакъв случай да не е мандраджийско, защото то мирише на сирене). Когато имаме голямо количество мазнина и захар, както е в случая, необходимо е по-голямо количество мая, за да втасат добре козунаците и да се получи леко и пухкаво печиво. От посоченото количество продукти аз правя три козунака, поставям ги в продълговата кексова форма и ги пека едновременно, защото в противен случай останалият за по-късно печене козунак ще превтаса и няма да е хубав. Рецептата е много хубава, правя козунаци от години точно по нея! Препоръчвам я на всички, дори на новобранци в месенето.
17.04.2016 17:37
30
4
Люси
Люси
Това е рецептата, която използвам, но защо не мога да го направя на конци?
28.02.2016 19:07
14
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
маята е 42 гр.
28.02.2016 09:58
7
rumi
rumi
maqta kolko grama e
27.02.2016 11:39
2
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Понякога и така правя постепенно го вкарвам но вкусът ми се получава същия защото го меся прекалено много и го разтягам като е на фитили и удрям в плота. Гледала съм познат който е професионалист на козунаци.:)
27.02.2016 10:37
20