Начин на приготвяне
Първо, нарязваме тиквата на кубчета и сваряваме със малко захар около 1 или 2 с.л. около 15 минути.
Обелваме ябълките и нарязваме на малко резени и също сваряваме с малко захар, около 10-15 минути. Приготвяме маслено тесто с брашното и мекото масло, като смесваме и притриваме с пръсти или миксер брашното и маслото.
Омесете с пръсти или използвайте робот. Трябва да получим много фина и зърнеста текстура, която наподобява пясък, откъдето идва и името му.
След това добавете яйцата и разбъркайте до получаване на хомогенно тесто (отново с дървената лъжица или с робота). С това тесто оформете топка.
Увийте масленото тесто за пай в стреч фолио, за да не стане коричка, и го охладете за поне час или веднага разстелете във формата и после охладете формата за 15-20 мин в хладилника.
Извадете тестото да омекне, разточете и оформете в тавичката за пай .Нека е по голям диаметър да се получи борд на есенния пай.
Смесете заедно ябълките и тиквата и разпределете върху тестото. Можете да си направите лентички от останалото тесто.
Изпечете тиквения сладкиш на 180 °C за 25 минути.
Ако имате малка фурна, печете тиквения пай на 200°C за 30 минути.
Да вие сладко с този вкусен есенен пай с тиква и ябълки!