Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Италианска мусака с тиквички и картофи

Италианска мусака с тиквички и картофи

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Италианска мусака с тиквички и картофи
Снимка: Ivelina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Мусака с тиквички и картофи е вкусно и здравословно ястие, което можете да приготвите в делничните дни и да сервирате на празничната трапеза."

Необходими Продукти

  • тиквички - 1 кг
  • лук - 200 г
  • картофи - 300 г
  • смляно месо - 500 г
  • домати - 300 г пресни или от консерва
  • масло - 70 г зехтин, олио
  • яйца - 2 бр.
  • риган - 5 г
  • канела - щипка
  • орехи - 50 г по желание
  • червено вино - 100 мл сухо
  • сирене - 150 г кашкавал
  • брашно - 50 г
  • мляко - 0.5 л
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • растително масло - колко ще е необходимо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се нарязват на кръгчета с дебелина около половин сантиметър, леко се запържват в растително масло.

Пасирайте обеления лук, сложете го в тигана със сгорещеното олио.

След няколко минути добавете каймата към лука и ги запържете заедно за 10 минути.

Докато пържите каймата, залейте с вряла вода и обелете доматите. Пасирайте ги с блендер.

Добавете доматено пюре към каймата. Посолете и овкусете с черен пипер, риган и канела. Вари се 10 минути.

Налейте виното и оставете да къкри, докато почти цялата течност от тигана се изпари.

Обелете картофите, нарежете ги на тънки филийки.

В чист тиган разтопете маслото, добавете брашното, разбъркайте добре, разбийте с тел. Добавете млякото, като продължавате да разбивате.

Свалете от огъня. Към соса постепенно добавете яйцата, нарязаните или смлени ядки, ситно настърганото сирене.

Половината от тиквичките се слагат на дъното на съд за печене, върху тях се нареждат филийки картофи, сол и черен пипер.

Сложете каймата, покрийте я с останалите тиквички. Налейте соса.

Печете зеленчуковата мусака на 180° за 40 минути.

Мусаката с тиквички, приготвена от тиквички с картофи и кайма, има балансиран вкус, който е особено ценен от много наши сънародници.

Италианска мусака с тиквички и картофи е вкусно и здравословно ястие, което можете да приготвите в делничните дни и да сервирате на празничната трапеза.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесно се получи!
23.11.2022 07:42
1
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Апетитно изглежда!
23.11.2022 07:42
1