Начин на приготвяне
Приготвя се марината за пилешкото месо от 1 с.л. настърган пресен джинджифил, 3-4 скилидки чесън, ½ ч.л. лют червен пипер, куркума, къри и 3 с.л. кисело мляко. Подправя се с малко сол и се разбърква до гъста каша.
Пилешкото месо се нарязва на парчета и се залива с маринатата и се оставя в хладилника за поне 1 час, а най-добре да престои една нощ.
В дълбок тиган на умерена степен се поставя олиото /3 с.л./ и се добавят пилешките парчета, след като са престояли достатъчно в маринатата. Прибавя се целината нарязана на ситни парчета, с дължина не повече от сантиметър и червения пипер /капия/ нарязан на ивички.
Задушават се, ако им е нужно, се добавя малко вода. Задушава се до омекване на пипера и готовност на месото.
В друг съд се подготвя сосът, като се поставя на котлона 1 с.л. олио и към нея се прибавят подправките, канела, кардамон, карамфил, кориандър, кимион на прах, подправка къри, скилидки чесън. Всичко се разбърква за няколко секунди до отделяне на ароматите на подправките.
Добавя се лукът и се сотира до омекнето му. Към него се добавят чесънът, черен пипер, джинджифилът, чилито, дафинов лист, индийското орехче и доматеното пюре.
Разбъркват се и към тях се добавя водата и медът. Сместа се оставя да заври. Котлонът се намаля до умерен и сосът се вари, докато се посгъсти. След това соса се пасира с пасатор или блендер до гладък сос.
В дълбокият тиган при пилешкото, пипера и целината се изсипва и сосът. Оставя се къри пилето да заври и да се смесят ароматите за още десетина минути.
По желание може да се сервира със сварен ориз нашето пиле къри с червен пипер.