Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Домашен локум»Домашен локум от нар и орехи

Домашен локум от нар и орехи

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Домашен локум от нар и орехи
Снимка: Н.Акифова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
20
"Домашният локум от нар и орехи може да издържи повече от една седмица в затворена кутия в хладилника. Да вие сладко"

Необходими Продукти

  • нар - 2 бр.
  • лимон - 1бр.
  • орехи - 1 ч.ч едро нарязани
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч. по 200 мл
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч. по 200 мл
  • натурално нишесте - 2 пакета по 70 г
  • кокосови стърготини - 100 г за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, започваме с чистенето на орехите, след като сме изчистили една чаена чаша орехи, кълцаме на едри парчета и ги заделяме настрани.

Изчистване зърната на двата нара и ги слагаме в кухненски робот, смиламе ги много хубаво, след което изцеждаме през марля водата на нара.

От единия лимон режем едно резенче, което го заделяме настрани. Изстискваме и водата на лимона.

В една тенджера слагаме три водни чаши вода и три водни чаши захар. Поставяме тенджерата на котлона, да заври водата със захарта. При кипналата вода, където захарта се е разтопила, слагаме резенчето лимон, който сме го заделили от по-рано и на слаб огън оставяме да се сгъсти малко.

В голяма купа прибавяме изцедения сок от нар и лимон. Вътре прибавяме натурално нишесте две пакетчета, които са около една водна чаша, разтваряме хубаво нишестето в сока от лимона и нара.

Прибавяме сместа с нишестето вътре в тенджерата, където е водата със захарта, и разбъркваме много бързо, за да не се образуват бучки, намаляваме котлона на много слаб огън и с дървена лъжица, без прекъсване бъркаме 15-20 минути, след което прибавяме и нарязаните едри орехи и разбъркаме хубаво всичко - да се смеси.

Готовата смес за нашия домашен локум я изсипваме в съд, който искаме да е формата на локума, но съд първо мокрим с вода, да не залепне, после изсипваме вътре сместа, заглаждаме отгоре с лъжица и оставяме да почине 24 часа в хладилник.

След 24 часа разстиламе кокосови стърготини върху един поднос и отгоре обръщаме турския локум, така че да падне върху кокоса.

Режим на такива парчета, каквито желаем. Аз винаги съм на малки кубчета, така ми е по-удобно за сервиране.

Овалваме всички парчета с кокосови стърготини. Може да използвате за целта и пудра захар, така домашният локум от нар и орехи може да издържи повече от една седмица в затворена кутия в хладилника.

Кутията да е затворена, за да не поема аромата на другите ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: