Начин на приготвяне
Гъбите за кекса се нарязват на не много дребно, зелето - на ленти, лукът - на дребно, а чесънът и копърът се наситняват.
Гъбите и лукът се запържват в сгорещено олио, докато покафенеят и омекнат. Накрая се добавя чесънът. Кратко след това се налива още олио, добавя се зелето на части, разбърква се, докато се прибави цялото и поомекне. Овкусява се със сол и черен пипер.
Оставя се на слаб огън около 10 минути, като се разбърква периодично. Когато зелето е готово, се добавя копърът, разбърква се и се сваля от котлона. Оставя се да изстине.
За кексовата смес в купа се разбиват леко яйцата с майонезата, сметаната и киселото мляко до хомогенност.
Добавят се брашното, содата и бакпулверът и се разбърква. Половината от сместа се разпределя в намазнена правоъгълна тава. Отгоре се разпределя зелевата смес и се поръсва с натрошеното сирене.
Добавя се останалата част от кексовата смес. Поръсва се със сусам и соленият кекс се пече на 170 градуса до суха клечка около 40-60 минути. След изваждане трябва да поизстине около 20 минути преди да се нареже.
Солен кекс с прясно зеле, който напомня по вкус на зелник и лучник.