Начин на приготвяне
Шареният боб се накисва от вечерта в студена вода.
На другия ден водата се излива и се налага чиста вода да покрие боба. Кипва се и водата пак се излива. Отново се налива вода да покрие боба.
Като заври, се намалява котлона и се вари до пълно сваряване. Чушките се изчистват от семената и се надупчват с остър нож на няколко места.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото.
Свареният боб се отцежда в гевгир и се прибавя към лука.
Поръсва се сол, пушен пипер, и джоджен. Добавят се смените орехи. Разбърква се добре.
Пълнят се чушките със сместа и се потапя отвора в брашно.
Нареждат се в подходяща тавичка и се поливат с олио постните пълнени чушки.
Запичат се постни пълнени чушки с шарен боб и орехи в предварително загрята фурна на 180°C около 20-30 мин