Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен Шаран»Гол шаран с ориз и орехи на фурна

Гол шаран с ориз и орехи на фурна

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Гол шаран с ориз и орехи на фурна2 / 2
01/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Ето този шаран пригответе за Никулден - буквално се топи в устата"

Необходими Продукти

  • гол шаран - 1 и 1/2 кг
  • олио - 6 с.л.
  • лук - 2 глави
  • ориз - 3/4 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. счукани
  • сухи чушки - 1 бр. червена
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • джоджен - 1 с.л. сух
  • черен пипер - 1 к.л. смлян
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства, измива и посолява. Така осолен се оставя за няколко часа в хладилник.

През това време се приготвя плънката. Двете глави лук се нарязват на дребно и запържват в сгорещена мазнина. Когато лукът стане стъклен, се прибавя измитият ориз и чаена чаша вода. Прибавя се сол на вкус, стритата сушена чушка, червен, черен пипер и сухият джоджен. Налива се още половин чаена чаша вода, прибавят се счуканите орехи и се готви, докато се усвои течността.

С част от готовата плънка се пълни голият шаран, а другата се разпределя на дъното на тавата за печене. В тавата се налива още една чаша вода.

Кожата на шарана се намазва с малко олио, правят се три разреза и в тях се поставя по един резен лимон. Тавата с печената риба се покрива с алуминиево фолио и поставя във фурната.

Пълненият гол шаран се пече във фурна на 200 °C за около 1 час, след което се маха фолиото и рибата се пече още 15-20 минути или до приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: