Начин на приготвяне
Шаранът се почиства, измива и посолява. Така осолен се оставя за няколко часа в хладилник.
През това време се приготвя плънката. Двете глави лук се нарязват на дребно и запържват в сгорещена мазнина. Когато лукът стане стъклен, се прибавя измитият ориз и чаена чаша вода. Прибавя се сол на вкус, стритата сушена чушка, червен, черен пипер и сухият джоджен. Налива се още половин чаена чаша вода, прибавят се счуканите орехи и се готви, докато се усвои течността.
С част от готовата плънка се пълни голият шаран, а другата се разпределя на дъното на тавата за печене. В тавата се налива още една чаша вода.
Кожата на шарана се намазва с малко олио, правят се три разреза и в тях се поставя по един резен лимон. Тавата с печената риба се покрива с алуминиево фолио и поставя във фурната.
Пълненият гол шаран се пече във фурна на 200 °C за около 1 час, след което се маха фолиото и рибата се пече още 15-20 минути или до приятен загар.