Арменски сладки

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
27/03/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Изпитана рецепта за обичаните от лакомниците по цял свят арменски сладки, които и ние обожаваме да похапваме"

Необходими Продукти

  • олио - 1 ч.ч. може и масло
  • вода - 1 ч.ч.
  • сода - 1ч.л. бикарбонат
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 3 1/2 - 4 ч.ч.
  • за плънката
  • локум - 1 кутия
  • орехи - 1/2 ч.ч. натрошени на едро
  • за овалване
  • пудра захар - ванилова
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата и мазнината (масло или олио) се смесват и се кипват в подходящ съд. Добавя се солта и тенджерата се отмества от котлона.

Предварително пресятото със сода брашно се изсипва наведнъж, след което сместа се разбърква енергично с дървена лъжица до получаването на гладко тесто, което се отделя от стените на съда.

Готовото тесто се оставя настрана, докато се охлади. С намазнени ръце от него се късат парченца, които се разплескват между дланите. В центъра на всяко парче се слага по 1/2 локум и около 1/4 орехова ядка, след което се загръщат и се оформят като топчета.

Оформените топчета се подреждат в тава, дъното на която е постлано с хартия за печене. Сладките се пекат в предварително загрята на 180-190 градуса фурна до порозовяване.

Изваждат се и още докато са горещи, се пускат в дълбок съд с ванилова пудра захар. Овалват се от всички страни и се прехвърлят в друг съд с капак, където могат да се съхраняват дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

БОРЯНА
БОРЯНА
Много са вкусни.Благодаря за рецептата
20.06.2019 10:12
1
Ivalena Valcheva
Ivalena Valcheva
Страхотни са,не отнемат много време за приготвяне ,но са много вкусни.
19.12.2016 11:25
3
ta4i
ta4i
с мас стават по вкусни
28.03.2014 17:39
4
Господин Ижанож
Господин Ижанож
много са гадни
27.03.2014 17:33
2
1
1
Покажи всички подкоментари