Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Масленки»Гръцки коледни сладки Курабиедес

Гръцки коледни сладки Курабиедес

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Гръцки коледни сладки Курабиедес5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
20
"След като опитах скоро в Гърция тези вълшебни сладки, не минах без търсене на точната рецепта за курабиедес. Сега, мили хора, се чудя от себе си как ще ги опазя"

Необходими Продукти

  • зехтин - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • портокалов сок - 1 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • мед - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1/2 ч.л. млян
  • карамфил - 1/2 ч.л. млян
  • брашно - 5 ч.ч.
  • ядки - 1/2 ч.ч. микс бадеми, лешници, орехи, фъстъци запечени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мерих с чаша за кафе от 100 мл. тъй като ги правя за първи път, иначе може да мерите с чаша от 200 мл.

Гръцки коледни сладки, известни като курабиедес са снежни топки, които се топят в устата.

След като опитах скоро в Гърция тези вълшебни сладки, не минах без търсене на точната рецепта. Исках тази Коледа да направя нещо различно от традиционните меденки, линцери...

А тези гръцки коледни сладки наистина са много вкусни. Помолих приятелче да ми преведе една рецепта от гръцки, изчетох доста на български и ето ги и в моята кухня. Мога да кажа, че се получиха идеални като текстура и вкус.

Първо, подготвих брашното, запекох го на фурна на 200 °C за кратко, да замирише на печено брашно, може да направите това и на котлона. Бърка се от време на време!

След това смесих зехтина с олиото и захарта и разбих до хомогенна смес. Прибавих портокаловия сок с разтворена в него сода, следват подправките, меда и ядките, нарязани на едро. Накрая се слага брашното. Всичко се смесва добре, получава се ронливо тесто, което видимо е маслено, много лесно се оформя на топче, с притискане в ръка.

Подредих топчетата в тава с хартия за печене. От тази доза получих около 38 броя. Пекох на 180 °C до готовност - около десетина минути, ако сложите тавата в топла фурна или до розов загар.

Извадих ги и веднага ги овалях в чаша пудра захар. В някои от рецептите, които изчетох, пишеше, първо, да се охладят напълно, след това да се напръскат с розова вода и накрая да се овалят в обилно количество пудра захар. Може би така ще се покрият по добре от пудрата захар. Но аз го пропуснах.

Сега, мили хора, се чудя от себе си как ще ги опазя?

Вероятно ще запрятам ръкави за нова доза!

Желая ви здраве и вдъхновение в кухнята, да направите предстоящия празник вкусен и интересен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: