Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Фунийки»Коледни фунийки с шоколадов и яйчен крем

Коледни фунийки с шоколадов и яйчен крем

Коледни фунийки с шоколадов и яйчен крем
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
30
"Любимите ретро фунийки, който са идеални за който и да празник по всяко време на годината - много вкусни и с 2 вида крем."

Необходими Продукти

  • тестото
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • краве масло - 2/3 ч.ч. разтопено и охладено
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 5 ч.ч.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • шоколадовия крем
  • жълтъка - 7 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • ром - 4 с.л.
  • черен шоколад - 100 г
  • течна сметана - 200 мл
  • яйчен крем
  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 7 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • орехи - за поръсване смлени
  • течен шоколад - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа си разбиваме яйцата и захарта. Към сместа добавяме ванилията, разтопеното и охладено краве масло и отново разбъркваме сместа.

Прибавяме и прясното мляко и разбъркваме отново до до хомогенност.

Пресяваме си предварително брашното и содата. Започваме да добавяме от него на части.

Прехвърляме тестото на плота, който сме набрашнили, и го доомесваме.

Получава се нелепнещо тесто. При нужда си добавяме още брашно.

Разделяме на две равни части и разточваме правоъгълник.

С нож нарязваме правоъгълника по дължина на ленти. Лентите са с широчина 1 пръст.

Навиваме лентите на формичките, като започваме от острата част и така нагоре със застъпване.

В тава върху хартия за печене ги нареждаме и поставяме в печката да печем в предварително загрята на 200 °C за 15-20 минути.

Вадим от фурната сладките фунийки и оставяме 3-4 минутки в тавата.

Шоколадовия крем приготвяме последният начин.

В купа на водна баня си разбиваме жълтъците, захарта и рома.

Разбъркваме с тел, докато сместа започне да се сгъстява.

След това премахваме купата от съда с гореща вода и оставяме настрани.

В друг съд разбиваме сметаната до получаването на меки върхове и я прибавяме на части при крема.

Приготвянето на яйченият крем става последният начин. В съд си счукваме яйцата, добавяме брашното, и разбиваме .

Тази смес добавяме към топлото мляко и бъркаме непрекъснато.

Оставяме да заври и сваляме от котлона 5 минути, след като е завряло.

Пълним фунийките с кремовете и ги поръсваме със смлените орехи.

Нареждаме ги в чиния и поръсваме с течният шоколад.

Оставяме да пренощуват в хладилника или на студено, за да омекнат коледни фунийки с шоколадов и яйчен крем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: