Начин на приготвяне
В дълбока купа си разбиваме яйцата и захарта. Към сместа добавяме ванилията, разтопеното и охладено краве масло и отново разбъркваме сместа.
Прибавяме и прясното мляко и разбъркваме отново до до хомогенност.
Пресяваме си предварително брашното и содата. Започваме да добавяме от него на части.
Прехвърляме тестото на плота, който сме набрашнили, и го доомесваме.
Получава се нелепнещо тесто. При нужда си добавяме още брашно.
Разделяме на две равни части и разточваме правоъгълник.
С нож нарязваме правоъгълника по дължина на ленти. Лентите са с широчина 1 пръст.
Навиваме лентите на формичките, като започваме от острата част и така нагоре със застъпване.
В тава върху хартия за печене ги нареждаме и поставяме в печката да печем в предварително загрята на 200 °C за 15-20 минути.
Вадим от фурната сладките фунийки и оставяме 3-4 минутки в тавата.
Шоколадовия крем приготвяме последният начин.
В купа на водна баня си разбиваме жълтъците, захарта и рома.
Разбъркваме с тел, докато сместа започне да се сгъстява.
След това премахваме купата от съда с гореща вода и оставяме настрани.
В друг съд разбиваме сметаната до получаването на меки върхове и я прибавяме на части при крема.
Приготвянето на яйченият крем става последният начин. В съд си счукваме яйцата, добавяме брашното, и разбиваме .
Тази смес добавяме към топлото мляко и бъркаме непрекъснато.
Оставяме да заври и сваляме от котлона 5 минути, след като е завряло.
Пълним фунийките с кремовете и ги поръсваме със смлените орехи.
Нареждаме ги в чиния и поръсваме с течният шоколад.
Оставяме да пренощуват в хладилника или на студено, за да омекнат коледни фунийки с шоколадов и яйчен крем.