Начин на приготвяне
Рибата щука трябва да се почисти от люспите, да се разреже коремната кухина с надлъжен разрез и да се изкорми. Не изхвърляме хайвера, който се оказа бонус, можете да го изпечете.
Решете сами дали да отрежете опашката и перките, но аз готвя ястието в стила на натурел и запазвам естествените атрибути.
Изплакнете щателно щуката отвън и отвътре в студена вода. Моля, имайте предвид, че на повърхността ще има много слуз, удобно е да изсъхне чрез избърсване с хартиена кърпа.
След като приключим с най-отнемащия време и неприятен процес, осоляваме полуготовия продукт здраво от всички страни - не забравяйте за хайвера от щука, ние също го подправяме.
Покриваме със смес от пикантна горчица и майонеза - намазваме дебело, навсякъде.
Променете пропорциите само на два компонента от най-простия сос според собствените си предпочитания - вместо пикантна горчица, вземете нежна, умерена, а вместо майонеза, заквасена сметана.
Знаейки, че обядът и вечерята са насрочени за определено време, като вземете предвид един и половина до два часа печене във фурната, поставете рибната заготовка на рафта на хладилника, мариноването няма да навреди.
Продължаваме да готвим и веднага пристъпваме към нарязване на зеленчуци.
Подготвя се пълнежът с моркови и лук. Първо махнете горния слой и нарязвате обеления лук на тънки пръстени. Трябва да има много гарнитура, а за два килограма, макар и изкормена, щуката ще поеме един голям лук морков или два-три малки.
Солта, според мен, е достатъчно в рибата, така че оставям сместа от моркови и лук без подправка. Разбърквам и натъпквам плътно трупа от опашката до главата. Ако харесвате по-меки и с повече мазнина зеленчуци, първо ги запържете в растително масло по обичайния начин.
Зеленчукова смес със сладък лилав лук, чесън и картофки (4-5 бр., около половината червена люта чушка (чили). Списъкът е малък, разширете, експериментирайте. Не премахваме люспите от скилидките чесън, за да са по-апетитни.
Разделяме шарения лук на едри колелца, картофите също нарязваме на колелца, чилито нарязваме на колелца или добавяме половината. Гарнитурата ще стане цветна и лека.
Първо поставяме пълнената щука (поради големия размер, трябваше леко да огъна рибата), запълваме свободното пространство с различни парчета зеленчуци - опитваме се да го поставим равномерно, без да се натрупват. Покриваме с фолио.
Поръсете със зехтин, слънчогледово или друго масло - напоете всичко, така че всеки продукт да получи капка мазнина. Поръсете зеленчуците за гарнитура със сол, сушен босилек, пикантни лаврови листа, разпръснете черен пипер върху щуката за хрупкавост.
Отгоре затворете с лист хартия за печене или фолио, без да запечатваме, а оставяме свободно. За около 1. 5 часа печете цялата щука и заедно със зеленчуците при температура 170 градуса.
Предварително загрейте фурната на максимум, след което намалете температурата. Последните 15-20 минути запечете малко, като премахваме фолиото.
Печената риба се задушава до омекване, обменя вкусове с гарнитурата, а отдолу се образува апетитен сок.
Цялата печена щука за празник е готова.