Начин на приготвяне
За този тиквен пай може да ползвате варена или печена тиква.
В случая аз я приготвих на пара в мултикукъра за 10 минути.
След като тиквата е готова, я оставете да се охлади и след това сложете в блендер, заедно с изварата и яйцата.
Ползвах фина сладкарска извара.
Блендирайте до гладка смес.
В купа смесете захарта и подправките и разбъркайте.
Сложете корите за баница на работния плот и изрежете кръг с диаметър малко по-голям от формата в която ще печете пая. Моята форма е с диаметър 28 см.
Вземете една от корите и я намажете с разтопено масло.
След това поръсете с малко от захарта с подправките.
Продължете така до изчерпване на корите, като ги редите една върху друга. Последната кора само поставете върху другите.
Вземете всички кори и ги поставете във формата за печене, предварително намазана с малко масло.
Притиснете добре, за да се оформи основата за пая, и сложете да се пече в загрята фурна за 10-13 минути, докато леко порозовее.
През това време прибавете към тиквената смес царевичното нишесте и останалата захар.
Разбъркайте до хомогенност.
Извадете запечените кори за основата от фурната и изсипете тиквената смес.
Поръсете с малко стафиди и върнете във фурната за още 20-25 минути отново на 180 градуса.
Готовия тиквен пай извадете от фурната и поръсете с кокосови стърготини.
Аз имах и бял шоколад на капки и поръсих и с тях, но не е задължително.
Оставете пая да изстине напълно и може да сервирайте!
Тиквеният пай в кори за баница е готов.