Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Тиквен пай в кори за баница

Тиквен пай в кори за баница

Тиквен пай в кори за баница
Снимка: Росица Петрова
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Хрупкави кори и нежна вътрешност - този пай е десерт, който заслужава вашето внимание"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 8 бр. фини
  • масло - 60 г разтопено
  • тиква - около 500 г цигулка
  • яйца - 2 бр.
  • извара - 150 г
  • царевично нишесте - 2 с.л. пълни
  • захар - 8 с.л.
  • джинджифил - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • стафиди - 50 г
  • бял шоколад - на капки, по желание
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този тиквен пай може да ползвате варена или печена тиква.

В случая аз я приготвих на пара в мултикукъра за 10 минути.

След като тиквата е готова, я оставете да се охлади и след това сложете в блендер, заедно с изварата и яйцата.

Ползвах фина сладкарска извара.

Блендирайте до гладка смес.

В купа смесете захарта и подправките и разбъркайте.

Сложете корите за баница на работния плот и изрежете кръг с диаметър малко по-голям от формата в която ще печете пая. Моята форма е с диаметър 28 см.

Вземете една от корите и я намажете с разтопено масло.

След това поръсете с малко от захарта с подправките.

Продължете така до изчерпване на корите, като ги редите една върху друга. Последната кора само поставете върху другите.

Вземете всички кори и ги поставете във формата за печене, предварително намазана с малко масло.

Притиснете добре, за да се оформи основата за пая, и сложете да се пече в загрята фурна за 10-13 минути, докато леко порозовее.

През това време прибавете към тиквената смес царевичното нишесте и останалата захар.

Разбъркайте до хомогенност.

Извадете запечените кори за основата от фурната и изсипете тиквената смес.

Поръсете с малко стафиди и върнете във фурната за още 20-25 минути отново на 180 градуса.

Готовия тиквен пай извадете от фурната и поръсете с кокосови стърготини.

Аз имах и бял шоколад на капки и поръсих и с тях, но не е задължително.

Оставете пая да изстине напълно и може да сервирайте!

Тиквеният пай в кори за баница е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: