Торта Нова година

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Торта Нова година4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Празнична торта за новогодишната вечер, която ще впечатли гостите с визия и страхотен вкус"

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 150 мл
  • прясно мляко - 80 мл
  • боровинково кадифе - 500 г суха смес
  • Крем за намазване
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • пудра захар - 5 с.л.
  • маскарпоне - 250 г
  • боровинково сладко - 5 с.л.
  • Белтъчен крем
  • белтъци - 100 г (3 бр.)
  • кристална захар - 200 г
  • масло - 250 г
  • сладкарски бои
  • За напояване на блатовете
  • прясно мляко - 150 мл
  • есенция
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват с миксера за 3 минути, добавя се олиото и прясното мляко, разбърква се за минута, след което се добавя на порции готова смес за боровинково кадифе.

Готовата смес се изсипва в тавата на фурна покрита с хартия за печене. Пече се на 170 градуса до готовност.

Оставя се за няколко минути да се охлади.

Крем за сглобяване на тортата:

Сметаната с пудрата захар се разбива до готовност, добавя се маскарпонето. Разбива се още 1-2 минути или до получаване на еднородна смес.

С регулируем ринг се изрязват три блата с диаметър 18 см, единият се получава от две части, но това не е проблем, защото се поставя по средата и кремът скрива сладката.

Върху подложка или чиния с подходящ размер се слага 1 с.л от сметана и върху нея се поставя първия блат.

От сметаната се заделят 7 с.л в отделна купа. Към останалата се добавя сладко от боровинки и се разбърква добре. Прясното мляко се затопля за 30 секунди в микровълнова, добавя се есенция по желание и с четка се навлажнява блатът.

Върху него се слага половината от сместа от сметана и боровинково сладко, заравнява се добре и се поставя втория блат (от изрезките). Отново се напоява с прясно мляко и се намазва с останалата сметана с боровинковото сладко.

Поставя се третият блат, отново се напоява с прясно мляко и се намазва отгоре и отстрани със сметаната, която заделихме. Прибира се в хладилника, докато приготвим масления крем.

В метална купа се слагат белтъците със захарта. Поставят се на котлона върху друг съд с вода, за да се разбият на водна баня.

С помощта на бъркалка се разбърква, докато захарта се разтвори, това става, когато температурата на сместа е около 55-60 грама, или когато при разтриване на сместа между пръстите не се усеща захарта.

Така получената смес се изсипва в купата на миксера и се разбива на максимална мощност за 10 минути. След това се добавя на малки парченца мекото масло.

След като се добави всичкото количество от маслото се разбива още 5 минути, получава се пухкава, плътна и лъскава смес.

Оцветява се по желание и се шприцоват желаните елементи.

След няколко часа престояване в хладилника, сметановата торта е готова за консумация.

Тортата Нова година е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: