Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват с миксера за 3 минути, добавя се олиото и прясното мляко, разбърква се за минута, след което се добавя на порции готова смес за боровинково кадифе.
Готовата смес се изсипва в тавата на фурна покрита с хартия за печене. Пече се на 170 градуса до готовност.
Оставя се за няколко минути да се охлади.
Крем за сглобяване на тортата:
Сметаната с пудрата захар се разбива до готовност, добавя се маскарпонето. Разбива се още 1-2 минути или до получаване на еднородна смес.
С регулируем ринг се изрязват три блата с диаметър 18 см, единият се получава от две части, но това не е проблем, защото се поставя по средата и кремът скрива сладката.
Върху подложка или чиния с подходящ размер се слага 1 с.л от сметана и върху нея се поставя първия блат.
От сметаната се заделят 7 с.л в отделна купа. Към останалата се добавя сладко от боровинки и се разбърква добре. Прясното мляко се затопля за 30 секунди в микровълнова, добавя се есенция по желание и с четка се навлажнява блатът.
Върху него се слага половината от сместа от сметана и боровинково сладко, заравнява се добре и се поставя втория блат (от изрезките). Отново се напоява с прясно мляко и се намазва с останалата сметана с боровинковото сладко.
Поставя се третият блат, отново се напоява с прясно мляко и се намазва отгоре и отстрани със сметаната, която заделихме. Прибира се в хладилника, докато приготвим масления крем.
В метална купа се слагат белтъците със захарта. Поставят се на котлона върху друг съд с вода, за да се разбият на водна баня.
С помощта на бъркалка се разбърква, докато захарта се разтвори, това става, когато температурата на сместа е около 55-60 грама, или когато при разтриване на сместа между пръстите не се усеща захарта.
Така получената смес се изсипва в купата на миксера и се разбива на максимална мощност за 10 минути. След това се добавя на малки парченца мекото масло.
След като се добави всичкото количество от маслото се разбива още 5 минути, получава се пухкава, плътна и лъскава смес.
Оцветява се по желание и се шприцоват желаните елементи.
След няколко часа престояване в хладилника, сметановата торта е готова за консумация.
Тортата Нова година е готова.