Начин на приготвяне
Загрява се зехтинът в дълбок тиган и се прибавя наситнен лук. Запържва се за 2-3 минути при разбъркване на умерен котлон, докато омекне.
Добавя се пресован чесън, разбърква се за 1 минута.
Добавя се орзото, разбърква се за 1-2 минути и се налива 1/3 от зеленчуковия бульон.
Оставя се да заври и веднага се намалява огънят до слаб и се оставя да къкри, докато поеме течността.
Следва отново 1/3 бульон, прибавят се грахът и бейби спанакът. Разбърква се и се оставя да къкри, докато поеме течността и се налива останалата част от бульона.
Оставя се на слаб огън, докато се поеме течността, и орзото трябва да е al dente, не се преварява.
Подправя се със сол, лимонов сок и смлян черен пипер.
Сервира се горещо.
Веган лимоновото критараки е готово.
Ако и на теб ти харесва гръцката кухня, опитай нашите предложения за тиквички по гръцки, гръцко реване или гръцка баклава.