Супа с леща и домати

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k
Супа с леща и домати1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • леща - 1 ч.ч.
  • зехтин - 2 ч.л.
  • бекон - 2 ивици
  • лук - 1 глава, ситно нарязан
  • целина - 2 глави, ситно нарязани
  • моркови - 2 бр., нарязани на кубчета
  • розмарин - 2 клончета
  • дафинов лист - 2 бр.
  • домати - 400 г от консерва, ситно нарязани
  • бульон - 7 1/2 ч.ч. зеленчуков
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете лещата в голяма купа и я залейте със студена вода, като внимавате да я покрие добре. Оставете я така за около 2 часа. След това я отцедете.

Загрейте зехтина в дълбок тиган. Изпържете вътре бекона за 3 минути. След това прибавете нарязания лук и продължете с пърженето, като разбърквате от време на време още 5 минути или докато омекне.

Поръсете с целината и добавете морковите, розмарина, дафиновите листа и лещата. Разбъркайте добре и оставете на огъня за около минута.

Изсипете вътре доматите и зеленчуковия бульон. Сложете супата да се вари. Намалете температурата и покрийте леко с похлупак. Оставете супата да къкри за около час или докато лещата омекне, като разбърквате от време на време.

Отстранете дафиновите листа. Овкусете със сол и черен пипер.

Сервирайте супата, гарнирана със свежи дафинови листа и клонки розмарин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: