Начин на приготвяне
В блендер или машинка за мелене сложете канелата, карамфила, кардамона и смелете на малки парченца. Сипете ароматните подправки в малък съд, добавете зеления чай, индийското орехче и млякото.
Стоплете на умерен огън за около 10-12 минути, без да завира. Оставете да престои и изстине, докато приготвяте кексовото тесто. Подсладете с меда. Ако не искате да сиропирате сладкиша, тогава ползвайте само 60 мл мляко и по- малко количество от подправките и меда.
За кейка, разбийте мекото масло със захарта, след това добавяйте постепенно яйцата, ароматизираното мляко (60 мл), сока и фино настърганата кора от лайм, фино настърганите моркови и брашното със содата. Не е нужно да я гасим предварително в киселина, но ако искате си я загасете в сока от лайм. Накрая сложете орехите и разбъркайте добре.
Прехвърлете сместа в тавичка или кръгла форма, съобразена с количеството смес. Тъй като е малко по- гъста, загладете с шпатула.
Печете морковения сладкиш на 180 °C в предварително загрята фурна за около 40 минути.
Оставете готовия кекс да се охлади и по желание го сиропирайте с ароматизираното мляко. Аз харесвам по-сухите сладкиши, затова не съм го напоила с мляко.
За фростинга, разбийте маскарпонето със сметаната и захарта. Не бийте прекалено много, за да не се пресече сметаната. Нужно е само да стане кремообразна.
Прехвърлете в пош и шприцовайте розички върху сладкиша. Поръсете със златисти захарни пръчици.
Да ви е сладко с моя морковен соден сладкиш с маскарпоне!