Начин на приготвяне
В съд си изсипваме топлото мляко и водата.
Към тях добавяме маята, захарта и щипка сол.
Разбъркваме много добре, след което завиваме и оставяме на страна, за да се активира самата мая.
Когато е готово, добавяме към тази смес разбитите две яйца, като от едното яйце оставяме жълтъка за намазване на питката и останалата захар и сол.
Разбъркваме отново, като постепенно добавяме от брашното, докато се абсорбира от течната смес.
Местим тестото за питата върху набрашненият плот и продължаваме да месим още около 10 минути до получаване на гладко и еластично тесто.
Оставяме да втаса, докато си удвои обема, в покрит съд на топло.
Разделяме тестото на 9 равни части.
Всяка една от тях омесваме допълнително, като 7 броя от топките подреждаме в тавичката, в която ще печем питката цвете.
Предварително сме си намазали тавичката с разтопено масло.
Двете топки разточваме на листи, като поставяме единия лист върху другия, като помежду им намазваме с разтопено масло .
От разточеният лист нарязваме 6 триъгълника.
Всеки един от тях вземаме и притискаме двата края, така че да се образува лист.
Получените 6 листа поставяме отгоре на всяка топка по средата.
След като сме си оформели питката, завиваме и оставяме да удвои обема си.
Накрая намазваме с разбитият жълтък с малко прясно мляко, поръсваме с микс от семена и поставяме във фурната да се пече.
Печем питка на маргаритки на 180 °C за около 25-30 минути.