Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко и покрийте съда за 10 минути, докато маята се активира.
В купа пресейте бялото брашно, прибавете брашното от спелта и солта и разбъркайте.
Оформете кладенче, в което прибавете сместа с маята, олиото и едно яйце.
От посочените продукти замесете меко тесто, което поставете в купа и покрийте с фолио или кърпа.
Изчакайте около 30-40 минути тестото да втаса и удвои обема си, след което го премесете за кратко и разделете на 3 части.
Всяка част разточете на тънка кора с диаметър около 30 см.
Поставете първата кора върху лист хартия за печене и поръсете с 1/2 плънка, която пригответе от смесени сирене, кашкавал и моцарела. Покрийте с втората разточена кора и отново поръсете с останалата плънка.
Третата част от от тестото за наложената питка разточете и поставете върху останалите.
С пръсти претиснете края на корите, за да не изтече при печенето от плънката.
С помощта на хартията преместете питката в подходяща тава.
След това нарежете вътрешността на питката на 8 триъгълника, без борда и оставете отново да втаса, покрита с фолио.
Разтопете маслото и намажете внимателно питката със силиконова четка и поръсете със сух риган.
Сложете домашния хляб да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C за около 20-25 минути до златисто.
Имате розкошен домашен хляб -наложена питка със спелта, която може да намажете с малко масло.