Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Енчиладас»Енчилади с пиле и заквасена сметана

Енчилади с пиле и заквасена сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Енчилади с пиле и заквасена сметана
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Поднесете топлите енчилади с пиле и заквасена сметана и свежи листа от маруля. Истински разкош!"

Необходими Продукти

  • За 4 енчилади
  • пилешки гърди - 300 г
  • лук - 1/2 глава
  • зелена чушка - 1 бр. (не голяма)
  • халапеньо - 1 бр. прясно и 1 бр. мариновано
  • домати - 350 г пасирани/настъргани
  • кашкавал - около 100 г (или Чедър)
  • кориандър - 1 стрък, пресен (или магданоз)
  • подправка за фахитас - 1 с.л. с връх
  • сол - на вкус
  • олио - 3 с.л. + за намазняване на тавата
  • тортила питки - 4 бр.
  • заквасена сметана - 4 с.л. + за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете пилешките гърди в леко подсолена вода. Оставете да изстинат и разкъсайте на парченца или конци. Бульона запазете.

Докато изстива месото, си направете соса за енчиладас:

Накълцайте на кубчета лука, зелената чушка и прясното халапеньо. Ако нямате или не обичате много люто, може и да го избегнете или да сложите щипка лют пипер на люспи.

Сложете малко сол (внимавайте, защото и в сухата смес за фахитас има сол) и гответе, докато зеленчуците започнат да стават леко златисти.

Тогава сипете доматите с малко от бульона и подправката за мексикански фахитас. Гответе, докато течността се редуцира и ако трябва, разреждайте с още бульон до желаната гъстота на соса.

За плънката от пиле - сложете дърпаното пилешко в купа и смесете със накълцани листа кориандър, ситно нарязаното мариновано халапеньо, по- голямата част от настъргания кашкавал и 4 големи лъжици от соса за енчиладас (може и малко повече). Разбъркайте добре.

Разпределете плънката в 4-те тортила питки, сложете и от заквасената сметана и завийте.

Подредете енчиладите в намазнена тавичка с подходящ размер и залейте със соса. Поръсете отгоре с останалия настърган кашкавал.

Печете в предварително загрята на 190 °C фурна до разтапяне на кашкавала и лек загар - около 15 минути.

Поднесете топлите енчилади с пиле с лъжица заквасена сметана и свежи листа от маруля.

Истински разкош!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Много апетитно!
27.01.2023 09:35
1