Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сърми с кълцано свинско месо и праз

Зелеви сърми с кълцано свинско месо и праз

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Зелеви сърми с кълцано свинско месо и праз
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
30
"Зелеви сърми с кълцано свинско месо и праз за всеки специален коледен празник"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 глава
  • свинско месо - 700 г плешка или бут
  • лук - 1 голяма глава
  • праз - 1 стрък
  • ориз - 1 ч.ч.
  • мазнина - 100 г смес олио и свинска мас
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сминдух - 1 ч.л. смлян
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте свинското месо на ситни кубчета. Измийте ориза под течаща вода и прецедете добре. Нарежете лука и праза на не много ситно.

В дълбок тиган (тенджера) сипете мазнината и нарязаните лук и праз, запържете до омекване.

Добавете накълцаното месо и запържвате за около 5-6 минути на силен огън.

Прибавете ориза и запържете за кратко, като бъркате непрекъснато. Поръсете сместа с подправките и налейте 1 ч.ч. вода, разбъркайте и след като заври, преместете от котлона да се охлади, а през това време ще набъбне оризът.

Пригответе си зелевите листа, като отстраните дебелата жила в средата.

Навийте зелевите сарми, като в единия край на всеки лист, поставите по 1 с.л. препълнена лъжица от плънката.

Подредете сармите с кълцано месо в намаслена тава с олио и долейте 1.5 ч.ч. топла вода, покрийте тавата с капак или ако няма такъв - с алуминиево фолио, което пробождате с нож на 2-3 места.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 °C фурна за около 40 минути.

Премахнете фолиото или капака и допичате до лек загар на сармичките.

Зелеви сърми с кълцано свинско месо и праз за всеки специален коледен празник :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Полудях от глад ще изям с удоволствие 5 порцийки с по пет в чинийката и с десетина бирчонки
03.03.2023 01:44
1
Анонимен
Анонимен
Направо една тава давайте ми ше я хапна с кеф голям.
03.03.2023 01:42
1