Начин на приготвяне
Сухите червени чушки се заливат с гореща вода, похлупват се и се оставят да омекнат. Всеки зелев лист се разделя на две, като се маха средната дебела част.
За приготвяне на плънката се нарязват на дребно двата вида лук и морковът. Слагат се в дълбок тиган и се задушават в сгорещено олио.
Щом омекнат, към тях се прибавя кълцаното свинско месо. Плънката се разбърква, докато месото побелее. Тогава се прибавя измитият ориз заедно с един черпак от водата, в която са киснали сушените чушки.
Прибавят се сол на вкус, червен, черен пипер и чубрица.
Щом оризът попие водата, се добавят смлените домати. След кратко разбъркване съдът се дръпва от котлона.
Щом плънката се охлади с нея се напълват отцедените червени чушки и свиват зелевите сарми.
Нареждат се пълнени чушки и сарми в намазнен гювеч, като между чушките и сармите се поставят дафиновите листа и зрънцата бахар.
В гювеча се наливат около две чаши и половина от водата на попарените чушки, а най-отгоре се полива малко олио.
Гювечът се похлупва и поставя в студена фурна. Ястието се готви първия половин час на 250°C, след което температурата се намалява на 170, като печенето продължава още час и половина.
Към края на готвенето капакът на гювеча се маха, за да придобият чушките и сармите приятен загар.
Поднесете гювеча от пълнени чушки и сарми с кълцано месо на празничната трапеза.
Коментари