gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадов кекс с кондензирано мляко

Шоколадов кекс с кондензирано мляко

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
7117k4k6k6
Шоколадов кекс с кондензирано мляко
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
28/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"По желание може да поръсите с пудра захар или да залеете с малко разтопен шоколад."

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • сол - щипка
  • кокосово масло - 50 г разтопено
  • кондензирано мляко - 300 г подсладено
  • царевично нишесте - 60 г
  • брашно - 100 г
  • какао - 25 г
  • бакпулвер - 5 г (1/2 пакетче)
  • шоколад - 50 г на капки
  • портокал - кората на 1/2 цитрус
  • масло - за намазване на формата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите за този вкусен шоколадов кекс трябва да са със стайна температура.

Разтопете кокосовото масло и го оставете да се охлади.

В купа разбийте яйцата с щипка сол с миксер на високи обороти за 5-6 минути. Яйцата трябва да увеличат тройно обема си.

След това прибавете охладеното, но течно кокосово масло. Разбъркайте, само колкото да се смесят съставките.

Добавете кондензираното мляко и отново разбъркайте.

Смесете всички сухи съставки (брашно, царевично нишесте, какао и бакпулвер) и ги пресейте.

Започнете да ги добавяте към сместа на части, бъркайки с шпатула.

Накрая прибавете фино настъргана кора на половин портокал и шоколада на капки.

Ако не разполагате с шоколад на капки нарежете същото количество шоколад на дребни парценца.

Шоколада може да е млечен, черен или бял, въпрос на предпочитания и вкус.

Разбъркайте финално и изсипете кексовата смес във форма за печене, предварително намазана с масло и набрашнена.

Формата, която ползвах е с диаметър 20 см.

Сложете кекса да се пече в загрята на 170 градуса фурна за 30 минути, до суха клечка. Проверявайте, защото всяка фурна е различна.

Готовия кекс извадете от формата и охладете върху решетка.

По желание може да поръсите с пудра захар или да залеете с малко разтопен шоколад.

Аз имах бял шоколад на капки и ги наредих върху все още горещия кекс. След няколко минути шоколада леко се разтопи.

Получи се чуден шоколадов кекс с кондензирано мляко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: