Начин на приготвяне
Три от лимоните се нарязват на кръгчета, сваряват се в 250 мл вода, докато станат прозрачни. След това лимоните се вадят и водата от варенето се кипва, като се добавят 2 с.л. захар. Лимоните се връщат и се оставят да се охладят, след като всичко останало е готово, пак се прецеждат.
Настъргва се на ситно кората на два лимона, като се оставя 1 с.л. за украса. От тези лимони се изцежда сокът. Желатинът се накисва в студена преварена вода, докато набъбне, и се разтваря на водна баня.
Жълтъците се разбиват с 2 супени лъжици захар до бяло. Добавя се кората от лимоните, лимоновият сок и киселото мляко.
Добавя се желатинът и всичко се слага в хладилника. След 30 минути извадете и добавете разбитите белтъци, в които сте добавили 6 супени лъжици захар. Добавете и резенчетата лимон от сладкия сироп. Блатът се слага в ринг за торта.
Кремът се разпределя върху блата и се заглажда. Тортата се оставя за 2 часа в хладилник, след това рингът се маха. Върху тортата се слагат за украса бадеми, резенчета лимон и лимонова кора. Ръбът на тортата се украсява с настъргана кора от лимон.
Коментари