Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Свежа лимонова торта

Свежа лимонова торта

Свежа лимонова торта
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Ако сте от хората, които обичат сладкиши, но не си падат по по-тежките шоколадови такива, то тази рецепта за лимонова торта е точният вариант за вас"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 9 с.л.
  • брашно - 9 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче (5 г)
  • лимони - кората на един лимон
  • за крема
  • вода - 250 мл
  • лимони - сокът на един лимон
  • брашно - 5 с.л.
  • захар - 5 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • за глазурата
  • белтъци - 2 бр.
  • пудра захар - 4 с.л.
  • за гарниране
  • орехи
  • лимонови корички
  • мента
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците със захарта на сняг с помощта на миксер.

Добавете жълтъците, продължавайки да разбивате. Сипвайте брашното лъжица по лъжица, като разбърквате.

Прибавете бакпулвера и настърганата лимонова кора. Объркайте до хомогенна смес.

Разделете сместа на две части и изпечете блатове.

За да направите крем, сложете водата да заври заедно със захарта. Добавете лимоновия сок.

На тънка струйка прибавяйте размитото в малко вода брашно и бъркайте до сгъстяване.

Свалете лимоновия крем от котлона и прибавете жълтъците. Разбъркайте и оставете крема да се охлади.

За да направите глазурата, разбийте белтъците с пудрата захар до сгъстяване.

Сглобете тортата, като намажете блатовете с крема и ги слепите. Намажете и отгоре. Изсипете глазурата и загладете.

Гарнирайте с орехи. Украсете с лимон и мента или маточина.

Свежата лимонова торта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Надежда Чоторова
Надежда Чоторова
Благодаря за рецептата. Получи се много вкусна и лесна торта - няма какво да се сгреши. Съставките са традиционни за българката кухня, с които разполага почти всяка домакиня. Кремът има свеж приятен лимонов вкус.
За блатовете сложих по-малко захар - 5 лъжици. Опекох ги в малк кръгла тавичка. Единия блат се опитах да разрежа, защото ми се стори не достатъчно тънък, но не се получи добре и другия го оставих както е.
Кремът трябва да се сгъсти достатъчно преди да се добавят яйцата. След като се добавят яйцата е рисковано да се сгъстява, за да не се пресече. При мен кремът стана малко на бучки, но не беше фатално.
Глазурата е красива, бързо се приготя и с приятен вкус. Орехите също са подходящи. За украсата използвах листа от мандарина, защото нямах мента.
Добре е тортата да се направи от предния ден, за да са сочни блатовете. Ако е за същия ден, може да се сиропират.
27.02.2023 11:17
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Много лек десерт.
28.12.2015 23:37