Начин на приготвяне
Разбийте белтъците със захарта на сняг с помощта на миксер.
Добавете жълтъците, продължавайки да разбивате. Сипвайте брашното лъжица по лъжица, като разбърквате.
Прибавете бакпулвера и настърганата лимонова кора. Объркайте до хомогенна смес.
Разделете сместа на две части и изпечете блатове.
За да направите крем, сложете водата да заври заедно със захарта. Добавете лимоновия сок.
На тънка струйка прибавяйте размитото в малко вода брашно и бъркайте до сгъстяване.
Свалете лимоновия крем от котлона и прибавете жълтъците. Разбъркайте и оставете крема да се охлади.
За да направите глазурата, разбийте белтъците с пудрата захар до сгъстяване.
Сглобете тортата, като намажете блатовете с крема и ги слепите. Намажете и отгоре. Изсипете глазурата и загладете.
Гарнирайте с орехи. Украсете с лимон и мента или маточина.
Свежата лимонова торта е готова.
Коментари
За блатовете сложих по-малко захар - 5 лъжици. Опекох ги в малк кръгла тавичка. Единия блат се опитах да разрежа, защото ми се стори не достатъчно тънък, но не се получи добре и другия го оставих както е.
Кремът трябва да се сгъсти достатъчно преди да се добавят яйцата. След като се добавят яйцата е рисковано да се сгъстява, за да не се пресече. При мен кремът стана малко на бучки, но не беше фатално.
Глазурата е красива, бързо се приготя и с приятен вкус. Орехите също са подходящи. За украсата използвах листа от мандарина, защото нямах мента.
Добре е тортата да се направи от предния ден, за да са сочни блатовете. Ако е за същия ден, може да се сиропират.