Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Бутер Тесто»Кроасани»Домашни френски кроасани

Домашни френски кроасани

Домашни френски кроасани
Снимка: Петя Страхилова
2 / 4
31/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
110 мин.
Порции
20
"Звучи дълго и трудно, но всъщност е много лесно, просто отнема повече време. Добър апетит с моите домашни френски кроасани."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 300 г
  • топла вода - 130 мл
  • суха мая - 7 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • масло - 30 г разтопено
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 140 г за вкарване в тестото
  • яйца - 1 за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне:

Разбивам си маята със водата и щипка захар и оставям да шупне за 10 минутки.

Пресявам си брашното около 250 г заедно със другите сухи съставки (сол, захар) и прибавяме маята и жълтъка. Замесвам меко тесто и доизмесваме с другите 50 г брашно и го прибирам в хладилника, покрито с фолио, за 10 мин.

Вадя го след 10 мин, захлупвам краищата и го прибирам за още 10 мин. Вземам си лист оризова хартия и с голяма линийка си очертавам квадрат със размери 18/18 см.

Слагам тестото в центъра на листа, завивам го, обръщам го и го разточвам, да се разпредели по краищата на хартията. Прибирам в хладилника за 30 мин. По същия начин оформям маслото на квадратче 10/10 см и го разточвам леко. Увивам и него и престоява с тестото 30 мин.

След 30 мин вадя тестото от хладилника, слагам си го на плота за разточване и върху него слагам маслото. Завивам маслото с тестото и леко без натискане го разточвам около 20 см.

Прегъвам 1/3 от тестото и го завивам с другата част да стане на руло.

Прибирам за още 30 мин. Вадя разточвам пак леко, пак завивам на руло и пак за 10 мин в хладилника.

Вадя от хладилника, разточвам и завивам на две, оставям за 30 мин в хладилника. Вадя разточвам на кора, режа триъгълници и навивам кроасанчетата.

Слагам в тава със хартия за печене. Разбъркваме едно цяло яйце и ги намазваме. Оставяме да втасат около 2 часа на стайна температура до удвояване на обема си.

Мажем пак със яйцето домашните кроасани и печем на 200°C за 15, 20 мин.

Звучи дълго и трудно, но всъщност е много лесно, просто отнема повече време.

Добър апетит с моите домашни френски кроасани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: