Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Бутер Тесто»Кроасани»Домашни бутер кроасани с яйчен пълнеж

Домашни бутер кроасани с яйчен пълнеж

Домашни бутер кроасани с яйчен пълнеж
Снимка: Анонимен
1 / 3
14/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
270 мин.
Порции
8
"Страхотна идея за закуска, домашни партита, а и за употреба на яйцата, които остават след Великденските празници Да ви е сладко, приятели!"

Необходими Продукти

  • за кроасаните
  • брашно - 250 г
  • масло - 250 г (едно голямо пакетче, студено)
  • вода - 150 мл (студена)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • за пълнежа
  • яйца - 3 бр. (твърдо сварени)
  • майонеза - 3 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • рукола - две шепи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Като начало трябва да сме си подготвили всички продукти и да работим бързо. Изсипваме брашното в купа, смесваме го със захарта и солта. Натрошаваме студеното масло вътре (него можем и да настържем на ренде, ако преди това сме го оставили във фризера за малко) .

Наливаме и студената вода. Бъркаме съставките енергично, като целта не е да се получи гладка смес, а да останат малки бучки (маслени трохи). Завиваме тестото в суха купа или в хартия за печене и оставяме в хладилника за около час.

За следващия етап отново работим бързо. Изваждаме изстуденото тесто върху набрашнен плот и го разточваме на правоъгълник. Събираме късите страни навътре, така че да се докоснат, след което през средата отново сгъваме и получаваме тесто, което има четири пласта/реда, погледнато отстрани.

Прибираме отново в хладилника за около половин час, след което го изваждаме, разточваме го и огъваме по същия начин. И за трети, последен път го оставяме на студено, да стегне, и повтаряме процедурата. Целта е да се получат така познатите и обичани слоеве, които се „люпят“ и топят в устата.

След като е минал поне час от последното разточване, изваждаме тестото от хладилника и го оформяме върху набрашнен плот във вид на продълговат правоъгълник. Разрязваме го, така че да се получат осем на брой триъгълника. Всеки от тях завиваме от широката към тънката страна и леко подвиваме двата края на получения кроасан.

В широка тава, постлана с хартия за печене, подреждаме кроасаните на разстояние един от друг, за да не се слепнат, като набъбнат. Намазваме ги с разбития жълтък и ги слагаме да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около половин час.

През това време приготвяме пълнежа. В малко купа натрошаваме сварените яйца с помощта на вилица. Прибавяме горчицата и майонезата, овкусяваме с черен пипер. Разбъркваме добре.

След като са готови, задължително изчакваме кроасаните да изстинат, иначе рискуваме да се „набръчкат“ навътре при рязането. С остър нож правим хоризонтален разрез почти до края, но внимаваме да не отделим двете половини. Мажем от вътрешните страни с яйчената смес и пълним кроасаните с листа рукола.

Страхотна идея за закуски, домашни партита, а и за употреба на яйцата, които остават след Великденските празници. Разбира се, могат да се приготвят и с готово бутертесто, но с домашно насладата е по-голяма. За него е хубаво да се предвидят поне няколко часа, а най-добре цял ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: