Начин на приготвяне
Като начало трябва да сме си подготвили всички продукти и да работим бързо. Изсипваме брашното в купа, смесваме го със захарта и солта. Натрошаваме студеното масло вътре (него можем и да настържем на ренде, ако преди това сме го оставили във фризера за малко) .
Наливаме и студената вода. Бъркаме съставките енергично, като целта не е да се получи гладка смес, а да останат малки бучки (маслени трохи). Завиваме тестото в суха купа или в хартия за печене и оставяме в хладилника за около час.
За следващия етап отново работим бързо. Изваждаме изстуденото тесто върху набрашнен плот и го разточваме на правоъгълник. Събираме късите страни навътре, така че да се докоснат, след което през средата отново сгъваме и получаваме тесто, което има четири пласта/реда, погледнато отстрани.
Прибираме отново в хладилника за около половин час, след което го изваждаме, разточваме го и огъваме по същия начин. И за трети, последен път го оставяме на студено, да стегне, и повтаряме процедурата. Целта е да се получат така познатите и обичани слоеве, които се „люпят“ и топят в устата.
След като е минал поне час от последното разточване, изваждаме тестото от хладилника и го оформяме върху набрашнен плот във вид на продълговат правоъгълник. Разрязваме го, така че да се получат осем на брой триъгълника. Всеки от тях завиваме от широката към тънката страна и леко подвиваме двата края на получения кроасан.
В широка тава, постлана с хартия за печене, подреждаме кроасаните на разстояние един от друг, за да не се слепнат, като набъбнат. Намазваме ги с разбития жълтък и ги слагаме да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около половин час.
През това време приготвяме пълнежа. В малко купа натрошаваме сварените яйца с помощта на вилица. Прибавяме горчицата и майонезата, овкусяваме с черен пипер. Разбъркваме добре.
След като са готови, задължително изчакваме кроасаните да изстинат, иначе рискуваме да се „набръчкат“ навътре при рязането. С остър нож правим хоризонтален разрез почти до края, но внимаваме да не отделим двете половини. Мажем от вътрешните страни с яйчената смес и пълним кроасаните с листа рукола.
Страхотна идея за закуски, домашни партита, а и за употреба на яйцата, които остават след Великденските празници. Разбира се, могат да се приготвят и с готово бутертесто, но с домашно насладата е по-голяма. За него е хубаво да се предвидят поне няколко часа, а най-добре цял ден.