Начин на приготвяне
Начин на приготвяне:
Разбивам си маята със водата и щипка захар и оставям да шупне за 10 минутки.
Пресявам си брашното около 250 г заедно със другите сухи съставки (сол, захар) и прибавяме маята и жълтъка. Замесвам меко тесто и доизмесваме с другите 50 г брашно и го прибирам в хладилника, покрито с фолио, за 10 мин.
Вадя го след 10 мин, захлупвам краищата и го прибирам за още 10 мин. Вземам си лист оризова хартия и с голяма линийка си очертавам квадрат със размери 18/18 см.
Слагам тестото в центъра на листа, завивам го, обръщам го и го разточвам, да се разпредели по краищата на хартията. Прибирам в хладилника за 30 мин. По същия начин оформям маслото на квадратче 10/10 см и го разточвам леко. Увивам и него и престоява с тестото 30 мин.
След 30 мин вадя тестото от хладилника, слагам си го на плота за разточване и върху него слагам маслото. Завивам маслото с тестото и леко без натискане го разточвам около 20 см.
Прегъвам 1/3 от тестото и го завивам с другата част да стане на руло.
Прибирам за още 30 мин. Вадя разточвам пак леко, пак завивам на руло и пак за 10 мин в хладилника.
Вадя от хладилника, разточвам и завивам на две, оставям за 30 мин в хладилника. Вадя разточвам на кора, режа триъгълници и навивам кроасанчетата.
Слагам в тава със хартия за печене. Разбъркваме едно цяло яйце и ги намазваме. Оставяме да втасат около 2 часа на стайна температура до удвояване на обема си.
Мажем пак със яйцето домашните кроасани и печем на 200°C за 15, 20 мин.
Звучи дълго и трудно, но всъщност е много лесно, просто отнема повече време.
Добър апетит с моите домашни френски кроасани.