Начин на приготвяне
Сварете обелените картофите до готовност в посолена вода, след което ги отцедете и намачкайте с преса на пюре. Оставете да се охладят.
Аз приготвих картофите в мултикукъра на програма за готвене на пара и бяха готови за 10 минути.
Затоплете водата и разтворете в нея маята и медът. Покрийте съда с кърпа и изчакайте 10 минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното в купа и прибавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Аз използвах 300 г брашно тип 00 и 100 г пълнозърнесто от спелта.
Прибавете към брашното пресованите картофи, сместа с маята и лъжица зехтин, както и сухите подправки.
С тези продукти замесете меко лепкаво тесто, което поставете в купа и покрийте с кърпа за 30-40 минути, докато удвои обема си.
След това намокрете пръстите си със студена вода.
Хванете единия край на тестото, издърпайте и го прегънете. Направете същото от четирите краища и отново оставете да престои.
Повторете тази процедура още 2 пъти през 20 минути.
След това намажете правоъгълна форма за печене с лъжица зехтин и прехвърлете в нея тестото.
Разтеглете го с пръсти, докато заеме формата на съда.
Нарежете няколко маслини на дребно и ги разпределете върху тестото.
Поръсете с клонки пресен розмарин и моцарела и оставете отново да втаса домашната фокача за още 20 минути.
Може да добавите и няколко нарязани на дребно сушени домата в зехтин.
През това време загрейте фурната на 200 °C.
Преди да сложите фокачата да се пече, полейте със струйка зехтин.
Времето за печене на италианска фокача с маслини и моцарела е около 30 минути - до златисто.
След изпичане оставете леко да се охлади, нарежете и поднесете.
Получи се много ароматна и вкусна фокача с хрупкава коричка от препечената моцарела и въздушна вътрешност.
Бон Апети!