Начин на приготвяне
Накълцайте свинското месо на ситни кубчета. Измийте ориза под течаща вода и прецедете добре. Нарежете лука и праза на не много ситно.
В дълбок тиган (тенджера) сипете мазнината и нарязаните лук и праз, запържете до омекване.
Добавете накълцаното месо и запържвате за около 5-6 минути на силен огън.
Прибавете ориза и запържете за кратко, като бъркате непрекъснато. Поръсете сместа с подправките и налейте 1 ч.ч. вода, разбъркайте и след като заври, преместете от котлона да се охлади, а през това време ще набъбне оризът.
Пригответе си зелевите листа, като отстраните дебелата жила в средата.
Навийте зелевите сарми, като в единия край на всеки лист, поставите по 1 с.л. препълнена лъжица от плънката.
Подредете сармите с кълцано месо в намаслена тава с олио и долейте 1.5 ч.ч. топла вода, покрийте тавата с капак или ако няма такъв - с алуминиево фолио, което пробождате с нож на 2-3 места.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 °C фурна за около 40 минути.
Премахнете фолиото или капака и допичате до лек загар на сармичките.
Зелеви сърми с кълцано свинско месо и праз за всеки специален коледен празник :)
Коментари