Начин на приготвяне
Кората на лимоните се настъргва и се смесва с подправките. Кожата на гъската се нарязва, без да се реже месото, по този начин ще изтече мазнината и кожата ще стане хрупкава.
Подправките се втриват хубаво в гъската и се поставя върху решетка за печене. Отдолу се поставя тава, колкото цялата решетка. Фурната трябва да е предварително заграта на 230 градуса.
След 10 мин печене се намаля на 180 градуса и се продължава с печенето. След час се изважда, полива се със събралата се мас и се връща да се допече за още 40-60 мин, докато стане кафява и хрупкава.
От събралата се мас се отделят за картофите. Картофите се обелват, нарязват на едро и сваряват до полуготовност. В загрятата гъша мас се запържват заедно с наситнения чесън.
Когато станат златисти, се овкусяват със ситно нарязания пресен лук и подправките. Сервира се порция гъска с гарнитура от сотирани картофи.
Коментари