Начин на приготвяне
Измийте добре киноата, за да отстраните сапонините. След това я сварете до готовност за около 10-15 минути. Отцедете и оставете настрана. Аз съм използвала микс от трицветна киноа, но ястието може да се направи и с обикновена едноцветна.
Подгответе си всички зеленчуци като хубаво ги измиете и почистите. После ги нарежете. Чушките, фенела и лука на ивици, брюкселското зеле на половинки, чесъна на кръгчета, тиквичката на пръчици.
Загрейте олиото в голям тиган и запържете първо лука. Добавяйте останалите зеленчуци в следния ред пред няколко минутки (1-2): фенел, брюкселско зеле, чушки, чесън, тиквичка.
Готвят се, докато станат крехки, с лек златист загар, но не и меки, за да не се разпадат. Обичам ги леко хрупкави (специално тиквичката и донякъде брюкселското зеле).
Ако искате вашите зеленчуци да са много меки, може да ги задушете с малко водичка.
Посолете и сипете балсамовия оцет и разбъркайте. Той ще придаде чудесен цвят и вкус на киноата със зеленчуците.
Накрая добавете отцедете киноа, разбъркайте и сервирайте.
Много вкусно, здравословно - не можете да спрете да го хапвате! Добър апетит с тази киноа с брюкселско зеле и чушки!