Начин на приготвяне
Извадете изварата и яйцето от хладилника поне час, преди да започнете да приготвяте тези диетични хлебчета, те трябва да са със стайна температура.
Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко. Оставете ги за 10 минути, покрити, докато маята се активира.
Разбийте яйцето и заделете 2 с.л. от него, които по-късно смесете с по лъжица кисело мляко и олио за намазване на лимецовите хлебчетата.
Сложете брашното (250 г) в купа и прибавете към него солта.
Разбъркайте и оформете кладенче, в което прибавете сместа с маята, изварата, яйцето, олиото и лъжица суха мащерка.
Първоначално бъркайте с лъжица, до образуването на топка тесто.
След това доомесете тестото с останалото брашно (3 с.л.).
Готовото лимецово тесто поставете в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса за около час. Времето за втасване е ориентировъчно и зависи от температурата в помещението.
След като тестото е удвоило обема си, го разделете на 8-9 части. С намазани с олио ръце оформете малки топчета.
Наредете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за още 30 минути.
През това време загрейте фурната на 180 °C.
Преди да сложите хлебчетата да се пекат, ги намажете със смес от яйце, кисело мляко и олио и поръсете с малко пармезан или семена по избор.
Готови са за около 20 минути, но ще познаете по апетитната препечена коричка и аромата на прясно изпечен хляб, който се носи в кухнята.
Остава само да се насладите на тези хлебчета с извара и мащерка с вкусна домашна гозба.
Добър апетит!