Класическо телешко варено

СтефанияСтефания
Новак
12290
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
3
"Научете се как да си приготвяте крехко и сочно телешко варено. Ето една класическа и многократно изпитана рецепта."

Необходими Продукти

  • телешко месо - 500 г с кокал
  • картофи - 250 г дребни
  • домати - 250 г дребни
  • моркови - 250 г
  • лук - 250 г дребни лукчета
  • целина - корен
  • сол
  • черен пипер - на зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-важното нещо за почти всички рецепти с телешко, е да се вари с кокал, за да е хубав костния бульон и да не е безвкусно яденето.

Месото се вари със сол на вкус (най-добре в тенджера под налягане), докато е почти готово. Нарязва се на порции.

Лукчетата (цели, обелени и почистени), морковите (на парчета по 5 см.) и черният пипер се слагат в тенджерата и се варят 20-на мин. Добавят се картофите (пак на големи парчета) и целината (аз режа главата на парчета по 5-7 мм. и после на четири).

След 15 мин. се добавят целите доматчета. Вари се, докато картофите са готови.

При телешкото варено е много важно продуктите да останат на големи парчета (поне така ме е учила майка ми), слагат се по едно от всичко в купичката (1 парче месо, 1 картоф, 1 морков, 1 домат, 1 лукче, 1 парче целина).

По желание може да сложите и червена чушка (слага се между лука и картофите).

Класическото телешко варено е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
518
43
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Наистина е Класика, много вкусна при това!
22.01.2024 04:13
Потребител#215271
Потребител#215271
Аз го правя без домат и лук. Слагам всичко заедно в тенджера под налягане и за 30 мин. е готово
14.06.2018 15:43
12
1
Гинка Захова
Гинка Захова
Понеже пише класическо телешко варено си позволявам да кажа, че то се прави без домати и чушки, иначе си става вкусно и така.
15.12.2016 12:40
39
4
Албена Асенова
Албена Асенова
Аз добавям около 20мл.ракия за да се свари по -бързо месото.
27.04.2016 00:31
18
руми
руми
Ако лукът се обели и лекичко се резне от двете страни на кръст и се позапече малко на котлона, лекичко да се поопърли,( като позабравена филийка), и се прибави този лук към телешкото варено, О, това прибавя невероятен вкус
06.01.2015 09:57
76
3